De ideale slaapkamertemperatuur is tussen 15 en 19 graden Celsius. Alleen het juist zetten van je in huis thermostaat verzekert die temperatuur niet. Buiten schijnt de zon misschien net iets te fel of is het juist ijzig koud. Wat doe je aan die schommelende temperaturen zonder je slaap er voor te laten?

Koude winters, warme bedden

Koude ontregeld de natuurlijke thermostaat. Hoe dat komt? Je persoonlijke thermostaat daalt vanzelf al een graad wanneer je tussen de lakens kruipt. De extra koude zorgt voor nog meer warmteverlies.

De lichaamstemperatuurdaling gebeurt niet zomaar. Het is de bedoeling dat je hersens enkele uren de tijd krijgen om af te koelen. Anders kamp je met het ‘heethoofd’ syndroom. Maar daalt je lichaamstemperatuur te fel, net door een koude kamertemperatuur, leidt dit tot een ongezonde en slechte nachtrust. Zeker voor vrouwen. Zij slapen doorgaans iets warmer dan mannen.

Gelukkig kan je je naar koude kleden. Een dikke flanellen pyjama en extra paar slaapsokken zijn gegarandeerd redder in nood. Daarnaast helpt het ook om een kop thee te drinken of te douchen voor het slapen gaan. Je lichaam houdt de warmte van het water voor even vast. Tussen de lakens blijft die warmte bewaard.

Er is natuurlijk ook nog centrale verwarming. Draai er gerust aan, maar zet de warmtebron uit voor het slapengaan! Een actieve verwarming zorgt voor een te droge lucht tijdens de nachtrust. Ook al is het koud: zet een kwartier per dag je raam open voor een goede ventilatie.

Een goed verluchte kamer is je halve nachtrust!

En waarom de verwarming opzetten als je waterbed al het werk doet? Tijdens de koude wintermaanden kan je de temperatuur boven je huidtemperatuur instellen (28°C). Je hoeft niet langer het bed te verwarmen met je eigen lichaamswarmte. Het bed geeft jou warmte waardoor alle spieren en gewrichten soepel blijven en je hart minder moet kloppen.

Warme zomers, coole slaapplekken

Soms zou je net die verwarming liever uit het raam gooien door een onverdraaglijke hitte. Houd het hoofd koel! De hete temperatuur verandert je in een heethoofd waardoor je sneller geprikkeld raakt. Niet vreemd, want warmte houdt je uit je slaap. Je hersenen kunnen de switch van een wakkere toestand naar een slaaptoestand niet maken.

Kies om te beginnen voor lichter bedtextiel. Katoen is in de zomer goed te doen! De stof ‘ademt’ voldoende zodat je niet rillend van het zweet wakker wordt. Slaap met het raam wagenwijd open en neem een koude douche. Ga wel niet met natte haren slapen. Het is niet aangenaam.

Aangenaam is je waterbed. Het is niet alleen hartverwarmend. Het is ook warmtedragend. Het vangt als het ware de warmte voor je op. Stel de temperatuur in onder je huidtemperatuur en waterdroom zoet.

×

Welkom op Waterdroom! Bel ons of stuur gerust een berichtje via Whatsapp.

×